Läkaren Björn Bragée är inte den som knyter handen i fickan. När han för tre år sedan behandlades för cancer på Danderyds sjukhus i Stockholm upptäckte han stora brister i städrutinerna på avdelningen. Han larmade både vårdpersonal och Socialstyrelsen, men när ingen reagerade bestämde han sig för att dela med sig av sina erfarenheter i medier. De bristfälliga städrutinerna blev en omdebatterad fråga som fortfarande är aktuell.
Blev Arga doktorn
Efter händelsen började folk höra av sig om sjukhus-smutsen, men också med mer personliga problem.
- Eftersom jag själv är läkare ville de ha hjälp med alla möjliga situationer som uppstått i deras kontakt med sjukvården, säger Björn Bragée som startade Facebook-sidan Arga doktorn där alla kan dela med sig av sina upplevelser. - Folk vänder sig till internet, men varför ska de behöva göra det? Varför fungerar inte bara själva systemet?Hittar rätt vård
I det nya programmet som börjar i SVT till hösten följer tv-teamet patienter på nära håll som har hamnat mellan stolarna. Björn Bragée ska lotsa dem till rätt vård, men också diskutera och fördjupa sig i fallen tillsammans med programledaren Catarina Rolfsdotter-Jansson.
- Det kan handla om patienter som har skickats runt, inte fått diagnos eller behandling och de som har fått direkt felaktig behandling eller dåligt bemötande, säger hon. - Det är inte ett program där vi i första hand ska kräva ansvar från vården, men visar det sig att det finns oegentligheter så är det klart att de ska redas ut.Letar patienter
Till skillnad från de andra "Arga"-programmen, som har utländska föregångare, är "Arga doktorn" en helt ny programidé. Formatet kommer att bli likt reality-tv med fokus på de huvudpersoner som teamet följer under sex månader. Nu söker de patienter som är missnöjda med vården inför inspelningarna som börjar i februari.
- Den lilla maktlösa människan som inte har något annat stöd eller support - det är min patient, säger Björn Bragée.TT Spektra: Är du en vårdens Janne Josefsson?
- Nej, det skulle jag inte säga. Jag ska prata med vården på vårdens sätt och hjälpa patienterna att få den behandling de har rätt till.