Ephone vägrade lämna ut uppgifterna och ljudboksförlagen fick rätt i tingsrätten men Ephone vann i hovrätten.
Ipred-lagen från 2009 ger möjlighet för upphovsrättshavare att begära ut identitetsuppgifter bakom en ip-adress.
Målet mot Ephone är det första ärende där Ipred-lagen prövas, och är därför principiellt viktig. I rättssystemet ligger ett antal mål frysta i väntan på Högsta domstolens avgörande.
- Det här var ett glädjande beslut. Vi är glada över att beslutet har gått vår väg och att det inte längre finns några tvivel om att Ipredlagen gäller. Den är rättssäker och alla invändningar har stötts och blötts i fyra domstolar, säger Pia Janné Nyberg, jurist på Förläggareföreningen.Bo Wigstrand, före detta vd på Ephone, är bedrövad över Högsta domstolens bedömning men han tror inte att domen kommer att få någon större effekt.
- Nu surfar folk anonymt i stället. Operatörerna kan tvingas lämna ut de uppgifter som de har lagrade men numera går det ändå inte att spåra kunden.Wigstrand tror att Ipred-lagen är ett av skälen till att anonymiseringen spritt sig på nätet.
Daniel Westman, IT-rättsjurist på Stockholms universitet, är inte överraskad av Högsta domstolens ställningstagande. Men samtidigt är det ett viktigt besked när det gäller den svenska rättstillämpningen kring fildelning.
- Det är möjligt att man nu kommer att börjar begära ut uppgifter på mera "vanliga" fildelare och skicka ut varningsbrev eller krav på ersättning, säger Westman.Samtidigt har marknaden utvecklats oerhört snabbt sedan Ipred infördes 2009, framför allt med Spotify men även med de många nya filmtjänster som lanserats under hösten.
- Medan vi i domstolar har tjafsat om huruvida Ipred funkar eller inte så har marknaden struntat i den pausen och utvecklats, kanske snabbare än någonsin tidigare, säger Ludvig Werner, vd för musikbolagens branschorganisation Ifpi.TT: Är skivbolagens behov av att skicka varningsbrev till fildelare mindre nu än 2009?
- Konsumentens användning av strömmande musiktjänster har fått branschen att fokusera mer på nya tjänster än på Ipred. Men trots Spotifys exempellösa framgång i Sverige så är piratnivån fortfarande förvånansvärt hög, säger Werner.