Under en hektisk förhandlingsvecka i november var SAS nära stupet.Vi hade cash för tio dagar. De sista två dygnen hade vi en konkursadvokat i styrelserummet, säger vice ordförande Jacob Wallenberg till Dagens Nyheter.
Dramatiken i november föregicks av månader av planläggning för att kunna omförhandla bolagets lån. I början av juni började styrelserna i alla aktuella 37 fackförbund informeras om planen men först i oktober hade de fått all information - något Wallenberg försvarar:
- Vi visste att den dagen vi går ut publikt kommer pengarna att börja rinna ur bolaget. Framtida passagerare slutar boka biljetter och leverantörerna börjar begära pengar i handen.Under en hektisk vecka pågick förhandlingarna med fackförbunden i Sverige, Norge och Danmark om krisplanens försämrade anställningsvillkor.
- Bankerna krävde att all flygande personal skrev på avtalen, annars skulle vi inte få lånen förlängda, säger Wallenberg.Han uppger att styrelsen var redo att snabbt lämna in konkursansökan och att en advokat därför satt redo.
Wallenberg hävdar att styrelsen inte målade bolagets problem i extra svart färg för att skrämma facken in i fållan.
- Hade vi inte fått avtalen på plats skulle SAS ha gått i konkurs och 15 000 anställda hade blivit av med sina jobb. Det hade varit den enskilt största konkursen i Skandinaviens historia.