Kommittén vill införa skriftligt samtycke för nomineringar och även justera hur mandat fördelas för att inte riskera att mindre partier missgynnas.
Det nuvarande proportionella valsystemet, utformat 1970, har inte klarat av att hantera att antalet partier har blivit fler. I det senaste riksdagsvalet fick, på grund av hur mandaten fördelas, Socialdemokraterna tre mandat fler än vad de borde ha fått och Moderaterna fick ett mer. De fyra mandaten borde ha gått till Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna i stället.
I bara 6 av de 81 kommuner som är indelade i flera valkretsar blev utfallet helt proportionerligt, 151 mandat hamnade fel.
- Med det jämna läge vi har mellan blocken i kommunerna kan det ha betydelse, säger kommitténs ordförande Bengt-Åke Nilsson.Också i landstingsvalen hamnade mandat fel.
Vallagskommittén föreslår att mandat som hamnat fel ska kunna återföras. I det senaste valet hade det inneburit att S och M blivit avplockade de fyra mandat som de fick extra.
I ett delbetänkande till regeringen öppnar kommittén också för partisymboler i färg på valsedlarna. Justitieminister Beatrice Ask (M) välkomnar krav på samtycke för nominering.
De flesta av de förändringar som kommittén föreslår kan inte, även om får stöd i riksdagen, tillämpas förrän i valet 2018.