Dubbat eller odubbat - en ständig fråga när vintern slår till. På våta ishala vägar räddar dubbdäck liv, särskilt på äldre bilar. Men i ordentligt snöfall och lös snö på vägarna är de dubbfria ett bättre val.
Dubbdäckens stora nackdel är att de river upp dammpartiklar från vägbanan. De uppskattas grovt räknat orsaka ett hundratal förtida dödsfall per år i hela landet, särskilt vid de hårdast trafikerade gatorna i stora städer.
Upp till tio liv kan sparas med dubbdäck, enligt Statens väg- och trafikinstitut (VTI). I många vinterväglag är dubbdäck och friktionsdäck dock likvärdiga, om de sitter på en modern bil med antisladd- och antispinnsystem.
- Har har du en modern bil med antisladd- och antispinnsystem ser vi ingen skillnad i olycksrisk vare sig bilarna körs på dubbdäck eller friktionsdäck. På hård snö är friktionsdäck lika bra som dubbdäck, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.Regeringen utreder nu lokala dubbdäcksavgifter och en forskargrupp analyserar hur en sådan avgift i Stockholms innerstad skulle påverka andelen dubbdäck, halterna skadliga partiklar och därmed också dödligheten och sjukligheten.