Djibouti har blivit en ny frontlinje i USA:s terrorbekämpning. Utlandsgripanden följda av åtal i USA har ersatt Bush-erans hemliga fängelser och tortyr.
Enligt Clara Gutteridge vid organisationen Equal Justice Forum, som dokumenterat människorättsbrott i kampen mot terrorn i Östafrika, har Djibouti en nyckelroll för USA.
- Förhållandet mellan USA och Djibouti kan inte överskattas. USA arbetar mycket nära med så kallade värdländer i kampen mot terrorn, säger hon till TT.Efter Obamas löfte om att stoppa tortyr och hemliga fängelser följde det som i amerikanska medier kallas för "proxy detention" - att låta andra, vänligt sinnade länder sköta gripandet och i vissa fall förhören av terrormisstänkta. Senare åtalas de i amerikansk domstol.
- Man har insett att den enklaste platsen att nå fällande domar är på hemmaplan, där domstolarna inte tar i beaktan hur de misstänkta kommit dit, säger Asim Qureshi på människorättsorganisationen Cageprisoners.Arkitekten bakom strategin är John Brennan, Vita husets rådgivare i terrorbekämpning. I veckan nominerades han till att ta över posten som CIA-chef.
- Terrorister gripna utomlands har framgångsrikt åtalats i federala domstolar många gånger. De är beprövade och har en legitimitet som inte ifrågasätts, sade Brennan i ett tal 2011.