Musikbranschen har länge klagat över hur fildelningen skadat inkomstmöjligheterna. Men de strömmande musiktjänsterna har nu kommit till deras räddning. Skivbolagens totala försäljning växte nästan 14 procent under förra året, till 944 miljoner kronor, enligt den nya statistiken från branschorganisationen Ifpi. Det är den bästa siffran sedan 2005.
Förklaringen är att nya digitala tjänster till sist slagit igenom ordentligt. Intäkterna från strömmande musik, där Spotify är störst, växte med hela 55 procent. Totalt står den strömmande musiken nu för två tredjedelar, 63 procent, av skivbolagens totala musikförsäljning. I pengar motsvarar det 541 miljoner kronor och Spotify står för den absolut största delen av den summan.
I genomsnitt är 4-5 öre ersättningen för varje gång en låt spelas på Spotify, enligt Per Sundin, vd på skivbolaget Universal Music i Sverige.
- De riktigt populära låtarna kan ha upp till 100 000 lyssningar på en dag, en del når upp till en miljon på en vecka och ännu mer, säger han.En enda låt kan alltså generera intäkter på runt 50 000 kronor i veckan. Per Sundin är av naturliga skäl väldigt glad över den utveckling som skett. För några år sedan var attityden en helt annan.
- Under hela 00-talet var vi tagna på sängen av den tekniska utvecklingen. Allting vände 2009. Det berodde på tre saker: Domen mot Pirate Bay, Ipred-lagen och att Spotify exploderade. Det fanns plötsligt ett alternativ som var bättre än de illegala möjligheterna, säger han.Skivbolagen har kritiserats för att en stor del av intäkterna stannar hos dem. Det bemöter Per Sundin så här:
- Alla tjänar på att vi får lagliga alternativ. Alla får ta del av kakan. Nu går det att leva på sin musik på ett helt annat sätt, och man har världen som marknad.TT: Är jakten på fildelare över då?
- Det är viktigt att värna upphovsrätten. De som laddar ner filer bör stoppas, det handlar inte minst om moral. Men för musikbranschen är den illegala nedladdningen inget stort problem längre. I dag är det mycket mer bekvämt att köpa från Itunes eller lyssna på streamad musik, säger Per Sundin. - Vår stora utmaning för 2013 och framåt är att få i gång Youtube som betalkanal. I dag är det ingen som tjänar på den musiken.Även Ludvig Werner, vd för Ifpi, är glad över att försäljningen fortsätter att växa.
- Det är mycket glädjande att 2012 blev det bästa musikförsäljningsåret sedan 2005. Det är ett kvitto på att fler konsumenter än på mycket länge betalar för sin musikkonsumtion. Men förra årets siffror är fortfarande betydligt lägre än de siffror vi hade för tio år sedan, säger Werner.Så sent som 2002 sålde de svenska skivbolagen för 1 554 miljoner kronor jämfört med de 944 miljonerna förra året.
Werner tycker att fildelningen fortfarande är ett problem för branschen. Men när Spotify och andra lagliga alternativ växt till sig har det också blivit lättare att betala för digitalt distribuerad musik. Därför bedömer Werner att problemen numera är större för många andra företag än för skivbolagen.