Quantcast
Channel: RSS adaptlogic
Viewing all articles
Browse latest Browse all 142496

Millenniemålens bortglömda barn

$
0
0

I samband med Mänskliga rättighetsdagarna 12-13 november i Göteborg lanserade MyRight tillsammans med flera funktionshinderorganisationer en rapport som visar att över 100 miljoner barn med funktionsnedsättning inte får möjlighet att gå i skolan. En sanning som sällan syns i statistiken.

I FN:s millenniemål har världens länder enats om att till år 2015 se till att alla barn får gå i grundskola. FN-organet Unesco rapporterar att 90 procent av alla barn nu går i skolan. Men den glädjande statistiken omfattar inte 120 miljoner barn med funktionsnedsättning som bor i utvecklingsländerna. För dem är siffran omvänd, mer än 90 procent går inte i skolan.

Utbildning är grundläggande för en människas möjligheter att få arbete, att kunna försörja sig och att aktivt delta i samhällsutvecklingen. Erfarenhet visar att människor med funktionsnedsättning som gått i skola och fått arbete ofta klarar sig väldigt bra. De deltar i samhällslivet och har verktyg för att kunna organisera sig och att ställa krav på samhällsförändringar.

Men bristande tillgänglighet, fördomar och fattigdom gör att de barnen sällan ges denna möjlighet. För att öppna de stängda klassrummen måste myndigheterna anstränga sig för att skaffa kunskap om barn med funktionsnedsättning och om deras skolsituation.

I dagsläget har 125 länder skrivit under och ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och därmed förbundit sig till att varje barn har rätt till utbildning och stöd utifrån sina förutsättningar.

Vår erfarenhet visar att den politiska viljan är en avgörande framgångsfaktor. När regeringar, myndigheter och biståndsaktörer samarbetar med funktionshinderrörelsen kan konkreta förbättringar komma till stånd betydligt snabbare. Och när funktionshinderperspektivet finns med redan i planeringsstadiet kan flera av kostnaderna för de nödvändiga insatserna bli relativt små – både i faktiska termer och i relation till den enorma samhällsförlusten som är alternativet.

Funktionshinderorganisationer har alltså en viktig roll i att förmedla kunskap och utkräva beslutfattarnas ansvar för att alla barn ska få gå i skolan. Men många funktionshinderorganisationer i fattiga länder behöver utvecklas för att kunna bedriva ett samhällspolitiskt förändringsarbete.

Den svenska debatten om värdet av bistånd har präglats av fokus på resultat och effektivitetskrav. Stödet som det civila samhället förmedlar har ifrågasatts.

I detta perspektiv är det viktigt att lyfta fram de långsiktiga och hållbara resultat som genereras av ett utvecklingssamarbete som bygger på partnerskap och erfarenhetsutbyte kring hur man bygger starka brukarorganisationer. Starka organisationer möjliggör för människor med funktionsnedsättning att komma till tals i samhällsdebatten vilket på sikt gynnar förändringar som siktar mot en skola för alla barn.

Roland Håkansson
Ordförande MyRight


Viewing all articles
Browse latest Browse all 142496

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!