Sverigedemokraterna (SD) har nu suttit i riksdagen i drygt två år. Under denna tid har partiet profilerat sig som ett av riksdagens mest aktiva partier. Vi har under pågående riksdagsår varit det parti som lagt flest riksdagsmotioner – i snitt 16 per ledamot. En stor del av dessa förslag har lagts på det kriminalpolitiska området.
Att SD är det parti som kommer med nya idéer och driver på inom kriminalpolitiken har framgått tydligt. När riksdagen debatterade hur man bäst bekämpar organiserad brottslighet presenterade SD flera konkreta och kraftfulla lagförslag vilka skulle innebära ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten om de genomfördes. Övriga partier valde beklagligt nog att gå emot dessa förslag samtidigt som man förslog att den organiserade brottsligheten bland annat skulle motverkas med "gratis komvux".
Ett annat exempel som tydligt visar hur SD leder utvecklingen på det kriminalpolitiska området, är en riksdagsdebatt om kriminalvårdsfrågor den 6 april 2011. Kent Ekeroth (SD) propagerade för en motion i vilken han föreslog att man skulle ta bort den så kallade två tredjedelsfrigivningen för framför allt vissa typer av grövre brott.
Förslaget avvisades kategoriskt av övriga partier.
I debatten framförde Ewa Thalén Finné (M) följande: "Enligt dagens lagstiftning ska en intagen i fängelse som skött sig släppas villkorligt när två tredjedelar av fängelsetiden avslutats. Det finner vi vara en rimlig avvägning. Vi anser att det är viktig att det finns morötter för att man ska sköta sig. Varför skulle man annars anstränga sig?"
Johan Pehrson (FP) framförde i sin tur följande: "Tanken med villkorlig frigivning är att personer som sköter sig hyggligt ska kunna komma ut något tidigare men ändå ha en prövotid och försöka anpassas till samhället. Vi har i dag har en bra balans men jag noterar att det finns partier här som vill förlänga detta eller ta bort det för vissa brott."
Döm om vår förvåning när justitieministern den 13 november i år lägger fram ett förslag om att ta bort två tredjedelsfrigivningen. I första skedet för återfallsbrottslingar, men ändå ett tydligt avsteg från Allianspartiernas tidigare argumentation och åsikter i frågan.
Här lägger alltså SD ett förslag, tre år i rad som kategoriskt avvisas av Alliansen bara för att sedan anammas av justitieministern själv. Det om något torde visa att SD påverkar och att övriga partier sneglar avundsjukt på våra förslag på området, men också att regeringen nu inser att SD har initiativet inom kriminalpolitiken och att man nu försöker triangulera sin position inom detta område.
Jag är dock inte för orolig. Dels för att jag vet att det finns en grundläggande skillnad i ideologi mellan regeringspartierna och SD som alltid kommer att innebära vi ligger i framkant gällande kriminalpolitiken, dels för att väljarna säkert kan avgöra vem som kopierar och vem som är originalet.
Richard Jomshof (SD)
Rättspolitisk talesman