Den nuvarande plan- och bygglagen ger kommunen rätt att debitera enskilda fastighetsägare för finansiering av gator med mera när kommunen bygger ut ett område.
- Det är krångligt och kostnader som inte kan förutses. I stället föreslår vi att en kommunal taxa införs i likhet med till exempel va-taxan, säger utredaren Lars Magnusson. - Många upplever en orättvisa när kommunen väljer att förtäta ett område och de som redan bor där tvingas ta höga kostnader för till exempel gatunätet, kostnader som inte är kopplade till någon direkt nytta för de boende.Enligt förslaget ska de som redan bor på en bebyggd tomt i området betala den kommunala taxan först när de själva drar nytta av omvandlingen, det vill säga först när man till exempel styckar av tomten.
I dag är det främst i kranskommuner till storstäderna som kommunerna tar ut gatuavgifter av de boende när till exempel ett tidigare sommarstugeområde omvandlas till förort till storstaden. Och då har troligen både hus och tomt stigit i värde för dem som ursprungligen bodde i området.
En annan förändring som föreslås är tydligare gränsdragning för hur kostnaderna vid byggen ska fördelas i exploateringsavtal. Till exempel får inte social infrastruktur, som skolor och dagis, ingå i de avtal som ingås mellan byggherrar och kommuner.
- Sådant ska skattefinansieras, säger Magnusson.Villaägarna sågar förslagen om gatuavgifter som man menar har allvarliga brister.
"Med det här förslaget blir det mycket lättare för landets kommuner att skicka räkningar för gatukostnader på hundratusentals kronor till enskilda småhusägare. Man får räkna med att alla kommuner kommer att tillämpa reglerna i framtiden, inte bara de knappt 40 kommuner som gör det i dag", skriver Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna, i ett pressmeddelande.
Hon menar också att medborgarnas möjlighet till inflytande försvinner med förslaget.
Lena Södersten har medverkat som expert i utredningen och lämnat ett särskilt yttrande. Villaägarna vill att kostnaderna för gemensamma saker som gator och allmänna platser ska finansieras via skattsedeln, något som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) inte håller med om.
- Att Villaägarna inte är nöjda med förslaget är inte konstigt. Man företräder sina medlemmar. Men vi tycker inte att det är rimligt att alla skattebetalare ska betala för den värdeökning nya gator och byggrätter innebär för husägarna. Värdeökningen blir också med största sannolikhet högre än kostnaden, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på SKL.Men även SKL har synpunkter på utredarnas förslag.
- Vi tycker att man ska kunna ta betalt för gator på samma sätt som vatten och avlopp. Det skulle bli mest rättvist, säger Gunilla Glasare.